Mueslireep


220 g fruitmuesli
50 g rozijnen
100 g stroop (de Zeeuwsche boerin)
1½ g vanille aroma
25 g water
15 g roomboter
80 g Van Gilse Kristalsuiker

Meng de muesli met de rozijnen in een beslagkom en houd de kom apart. Weeg de suiker af en doe deze samen met de keukenstroop, het water en de roomboter in een steelpan. Leg een pannenlap op de keuken­weegschaal, zet de pan met inhoud bovenop de pannenlap en plaats vervolgens een houten lepel in de pan. Het gewicht dat de keukenweegschaal nu aangeeft is het begin­gewicht. Plaats nu de steelpan op het vuur en breng het suikerstroopmengsel al roerend aan de kook. Hierna moet de stroop inkoken. Dit duurt diverse minuten. Als u niet lang genoeg inkookt, zal uw mueslireep erg plakkerig blijven. Om te controleren of de stroop genoeg is ingekookt, plaats u de steelpan met houten lepel terug op de pannenlap op de keuken­weegschaal. De stroop is klaar als het eind­gewicht 20 gram lager ligt dan het begingewicht.

Als de stroop genoeg is ingekookt, kan de pan van het vuur. Meng het vanille aroma door de stroop. Meng daarna de hete stroop door het mueslimengsel in de beslag­kom. Zorg dat de muesli en stroop goed verdeeld zijn. Plaats een laag bakpapier over een bakplaat en verdeel hier de muesli over. Let op: het mengsel is erg heet.
Druk met de randen van het bakpapier de muesli goed aan tot de gewenste dikte. Zorg dat het goed is samen­gedrukt zodat de reep na drogen en afkoelen bij elkaar blijft en niet gaat brokkelen. Een vorm of zelfgemaakte mal kan ervoor zorgen dat het mengsel steviger kan worden aangedrukt.

Plaats de bakplaat in de oven op 85° C voor ongeveer 1½ uur. Laat het mengsel goed af­koelen. Snijd met een scherp gekarteld mes repen van het aangedrukte mueslimengsel. Verpak deze repen in plastic zakjes of in folie; dan blijven ze langer goed.

Print deze pagina

Sluit dit venster